Ak sa vydáte na dovolenku do Zakarpatia, naplánujte si návštevu unikátnych fariem, na ktorých sa môžete porozprávať nielen s miestnymi obyvateľmi a vidieť ich spôsob života, ale zároveň môžete ochutnať a prípadne kúpiť si syr.
Tento zoznam nie je úplný, bude sa postupne dopĺňať po návšteve ďalších výrobcov syra.
Pri plánovaní návštevy na Zakarpatí si naplánujte návšteju jedinečných mliekarní v ukrajinských Karpatoch, ktoré vyrábajú syry z kravského, kozieho, ovšieho, poprípade byvolieho mlieka.
Unikátny je nielen produkt, ale aj skutočnosť, že syr sa vyrába z ekologicky čistého Podkarpatského mlieka na švajčiarskych technológiach bez prísad a konzervačných látok. Počas prehliadky môžete vidieť nielen výrobu, ale aj celú súčasnú produkciu výrobcu.
Vyrábajú sa tri druhy syrov: syr "Seliský (Селиський)" sa radí do kategórie polotvrdých syrov, syr "Chust (Хуст)" sa radí do kategórie mäkkých syrov a syr "Narcis Karpát (Нарцис Карпат)", ktorý je polotvdý syr.
Farma sa nachádza medzi obcami Liiča (Липча) a obce Nižné Selište (Нижнє Селище). Kravy sa na pasú na pasienkoch od mája do októbra.
Poznámka: návštevu syrárne je potrebné objednať dopredu.
Kontaktný telefón: +38 (03142) 7-51-88
Podrobné informácie na internetových stránkach: Seliska syráreň (v Ukrajinskom jazyku)
Výrobou syrov sa zapodieva "Associácia ovčiarov Chustskej oblasti" - je jediné profesijné združenie chovateľov oviec, ktoré bolo vytvorené špeciálne na základe inidiatívy výrobcov bez vládnej podpory a dotácie.
Poznámka: Výroba syru je sezónnou záležitosťou. Navštíviť miestnu výrobu syrov je možné v letnom období, po predošlom objednaní sa.
Syr je vyrobený z plnotučného ovčieho mlieka (minimálne 80%), zvyšok tvorí kozie mlieko.
Čo je dôležité! Každý, kto si kúpy syr vyrobený "Associáciou ovčiarov Chustskej oblasti" podporuje iniciatívu zameranú na zachovanie tradície chovu oviec v Chustskej oblasti.
Kde si môžete kúpiť syr? Telefonická objednávka na telefónnom čísle +38 - 067 386 51 09. Syr je možné zaslať prostredníctvom "Novej pošty"
Podrobné informácie na internetových stránkach: Tradičné syry Chustskej oblasti (v Ukrajinskom jazyku)
Na farme "Zelený háj" chovajú tri kravy plemena "Karpatská bura" (Карпатська Бура) na zabezpečenie mlieka pre vlastnú potrebu farmy - ľúdí a ošípaných. Pre potreby výroby syrov chovajú na farme "Zelený háj" 20 kôz, predovšetkým alpské plemená a dvoch capov.
Na okraj je treba poukázať na syry tipu "Brie". Na farme "Zelený háj" získavajú mlieko z kôz pasúcich sa ekologicky čistých lúkach a pasienkoch v okolí farmy. Pri svojej návšteve môžete vidieť ako sa vyráby domáci syr z kozieho mlieka.
Poznámka: aby bolo možné pre návštevníkov pripraviť ochutnávku domáceho jedla: kozí syr, klobásy, slaninu, údené, je potrebné návštevu dopredu objednať
Adresa: Nižné Selnice, Chustský okres, Zakarpatská oblasť (с. Нижнє Селище, Хустський район, Закарпатська обл).
Kontaktný telefón: +38 097 23 52 916
Podrobné informácie na internetových stránkach: Eko Farma "Zelený háj" (v Ukrajinskom jazyku)
Ak chcete vedieť, ako chutí skutočná mozzarella, potom ste na správnom miestne. Môžete vidieť, ako sa syr mozzarella vyrába - vyrába sa z byvolieho mlieka.
Degustačná miestnosť je otvorená denne, ale bolo by vhodné objednať sa dopredu a dohodnúť si čas návštevy, ktorý je najvhodnejší na ukážku rôznych spôsobov výroby syra a ukážku starostlivosti byvola. Syr pri svojej návšteve môžete nielen ochutnať, ale si ho môžete aj kúpiť.
Na degustáciu vám ponúkame: tvrdý syr (z byvolieho mlieka), tavený syr, mozzarellu (z byvolieho mlieka), byvolie mlieko, maslo z byvolieho mlieka, syr Panir, ale taktiež aj ovčí syr , bryndzu a rukotu. Pri objednáývke degustácie si môžete vybrať druhy syrov, ktoré chcete ochutnať.
Adresa: Zakarpatie Vynohradiv okres, obec Oleshnyk (Закарпаття, Виноградівський район, село Олешник)
Telefón:+38 068 023 56 40
Podrobné informácie na internetovej stránke: Podkarpatská byvolia farme (v Ukrajinskom jazyku)
Pri výrobe syrov veľmi záleží na kvalite mlieka, lebo len z neho sa dajú vyrábyť najkvalitnejšie syry. Napríklad zo srvátky, ktorá ostane z výroby syrov vyrábajú v "Perečínskej syrárni" syr ricota.
Degustačná doska ponúkaná počas ochutnávky obsahuje 7 druhov syrov: Rikota, Kamember, Mladý čerstvý syr - poloninský s čiernym korením, poloninský bez čierneho korenia, Perečínsky (odležaný 2 mesiace), mladý Perečínsky syr s pažítkou a syr tipu kačota.
Adresa:, Perečin, ulica Užanská 30/14 P (Перечин, вул. Ужанська 30/14 П)
Telefón: +380952247354
Podrobné informácie na internetovej stránke: Perečínska syráreň (v Ukrajinskom jazyku)
Pri plánovní návšev v syrárňach si nechajte dostatočnú časovú rezervu, pretože dĺžka návštevy sa pohybuje v rozsahu 40 až 60 minút, v závislosti na farme!
Zdroj: Tour Inform Zakarpattya