Čo kúpiť a ochutnať pri plánovaní pobytu v Karpatoch a Zakarpatií v mesiaci október? Skúste jedlé gaštany, ktoré sa v tomto období objavujú na trhoch a ktoré dopĺňajú Zakarpatskú kuchyňu.
V Európe sa na vianočných a novoročných trhoch už tradične ponúkajú pečené gaštany, ktoré sa stali takým symbolom sviatkov.
Málo kto z návštevníkov Zakarpatia vie, že v mnohých mestách a v ich okolí je množstvo gaštanových sadov. V októbri obvykle začína sezóna ich zberu. Bohužiaľ, jedlé gaštany sa nedajú skladovať, a za pár týždňov začnú schnúť a kaziť sa. Ale viacerí ich spracujú (varia, smažia) alebo ich zmrazia a potom ich môžu konzumovať vtedy keď na nich dostanú chuť.
Skôr, ako začnete variť alebo piecť jedlé gaštany, odstráňte z nich kôru/šupku. Budú skôr pripomínať zemiaky v "uniformách", no pri konzumovaní budú mať orehovo - sladkastú chuť. Gaštany sú veľmi kalorické a výživné. Tí, ktorí ich konzumujú, na jednej strane zaženú svoj hlad ale zároveň si vychutnávajú ich lahodnú chuť.
Technológiou prípravy jedlých gaštanov sa v Zakarpatskej gastronómii venuje len málo profesionálov, no na druhej strane má každá Zakarpatská rodina svoj zaručený recept na ich prípravu.
Zakarpatská kuchyňa: varené gaštany
Pred varením je potrebné gaštany najsôr umyť, odporúča sa mierne narezať kôru/šupku (ale pre niekoho môže byť nevýhodou to, že vnútrajšok gaštanu sa môže zafarbiť gaštanovou farbou z kôry).
Ak už máme gaštany umyté a narezané, zalejeme ich studenou vodou a varíme ich dovtedy, kým kôra/šupka nezmäkne, približne to trvá 20 minút. Po uvarení vodu zlejeme a na hrniec s uvarenými gaštanmi dáme pokrievku, tak aby sme ho úplne uzavreli. Takto necháme gaštany odstáť približne 5 minút.
Pred jedením odstránime z gaštanov kôru a môžeme vychutnať ich lahodnú chuť. Varené gaštany sú najchutnejšie vtedy ak ich konzumujeme teplé.
Zakarpatská kuchyňa: pečené gaštany
Recept na prípravu pečených gaštanov je veľmi jednoduchý. Gaštany sa najskôr očistia. Následne sa do kôry/šupky v spodnej alebo bočnej strane urobí mierny rez v tvare písmena X.
Prečo je to narezanie do X dôležité? Ak neprerežete kôru/šupku, gaštan by mohol pri príprave explodovať. Rez by sa preto mal robiť pri pečení aj pri varení. Ďalším dôležitým pravidlom je, že pri príprave gaštanov nikdy nepoužívame nádoby z teflónu. Aby sa gaštany nevysušili, môžete ich prekryť navlhčenou papierovou alebo plátenou utierkou. Prekryté gaštany pečieme približne 20-30 minút. Pri pečení je nutné gaštany niekoľko krát pomiešať. Ak sa počas pečenia z utierky vyparí voda, je potrebné ju znova navlhčiť. Ak sa gaštanová kôra láme a dá sa ľahko odstrániť, znamená to, že gastany sú upečené a môžu sa konzumovať.
Samozrejme, pri príprave gaštanov sa môžete riadiť svojim vlastným receptom. Niektorí z gaštanov robia gaštanové piré, ale to už je iný príbeh.
Zdroj: Tourinform Zakarpattya