Ďalším vrcholom gurmánskej kuchyne Zakarpatia je fazuľa, alebo ako sa tomu hovorí - pasulya (пасуля),
ktorá patrí do zoznamu základných zložiek potravy obyvateľstva tejto krajiny, pretože fazule a mlieka mali dostatok.
Tourinform Zakarpatie pokračuje v zoznamovaní vás so zaujímavými receptami karpatskej kuchyne, a predstaví vám
ďalšie obľúbené jedlo obyvateľov regiónu - podbytú fazuľu (підбиванау квасоля).
Fazuľu múžete pripraviť podľa vlastnej chute, samotnú, poprípade aj s údeným mäsom s kosťou alebo bez nej. Ale najchutnejšia je
ak je pripravená podľa tradičnej receptúry so všetkými ingredienciami, ktoré do nej patria. Ochutnajte Zakarpatskú kuchyňu pre
svoju špecifickú chuť.
Jedlo je aj v zozname: Zakarpatská kuchyňa - základné jedlá
Zoznam potrebných ingrediencií na prípravu "podbytej fazule":
- fazuľa 400 gramov,
- 200 gramov kyslej smotany,
- 50-200 ml mlieka,
- 3-4 lyžice múky,
- 300 g údené mäso s kosťou alebo bez,
- 2 ks bobkový list,
- soľ,
- korenie ,
Ako ju pripraviť? Zakarpatská kuchyňa má takýto postup prípravy:
- Fazuľu opláchnite, zalejte ju studenou vodou a nechajte ju v nej cez noc odstáť.
- Do studenej vody vložte mäso s kosľou a nechajte ho variť (mäsa by nemalo byť veľa, ale len tak podľa chuti),
- Po 1 hodie pridajte fazuľu a bobkový list.
- Varíme až dovtedy kým fazuľa nezmäkne (v závislosti od typu použitej fazule to môže trvať aj 2 hodiny).
- Samostatne zmiešajte kyslú smotanu, mlieko a múku. Zmes nalejeme k varenej fazuli,
- Podľa chute osolíme a okoreníme.
- Privedieme do varu a odstavíme oheň.
Niekoľko fígľov od gurmánov a milovníkov Zakarpatskej kuchyne:
V súčasnej dobe podľa názoru "Tourinform Zakarpatie" najchutnejšiu podbytú fazuľu podávajú hosťom v hostinci Podkova (Підкова)
v Perečine ako je zobrazené na fotografii. Tam môžete ochutnať nielen podbytú fazuľu, ale môžete si vybrať z viacerých obľúbených
jedál. Podrobnosti na ich webovej stránke: Chuť Zakarpatie - 15 populárnych jedál zakarpatskej kuchyne.
Dobrú chuť vám praje, Tourinform Zakarpattya