logo
logo
logo
Hlavné menu
+
+
Váš prvý krok pred vstupom
na ukrajinský trh.
SK UA EN DE


 

 

 

 


<<  5/5 

Banoš

22.8.2018 10:39 | Tourinform Zakarpattya

Банош
 

Je potrebné poznamenať, že banoš (банош), alebo banuš, je jedným z hlavných jedál Huculov. Tajomstvo prípravy je veľmi jednoduché. Na prípravu sa používajú výlučne tradičné prírodné suroviny.
Huculovia v Karpatoch tradične pripravovali všetko jedlo v kotlíkoch na otvorenom ohni . Banoš je jedlo, ktoré si ľudia varia aj v súčasnosti. Jeho príprava nie je to zložitá, varenie má však určitú špecifickosť.

Čo potrebujeme na prípravu pravého huculského banošu? Samozrejme, tradičné domáce produkty:  

  • 200 gramov kukuričná múka,
  • 0,5 litra kyslej smotany,
  • 400 ml mlieka,
  • oškvarky s malými kúskami mäsa,
  • na ochutenie soľ


Ako ho variť? Recept na varenie banošu je jednoduchý.

Banoš je potrebné variť v kotlíku na otvorenom ohni. Varí sa na otvorehom ohni, ku ktorému neodmysliteľne patrí dym, preto sa toto jedlo zvykne považovať aj ako typické mužské jedlo. Nie je ale problém, aby banoš uvarila doma v hrnci a na sporáku aj vaša manželka.

Najskôr do hrnca nalejte 50 ml vody, aby smotana neprihorela. Pridajte mlieko a do mlieka pridajte smotanu (samozrejme, najlepšie je mať domácu  smotanu s množstvom obsahu tuku), dôkladne premiešajte, postupne priveďte k varu.

Keď je všetko pripravené , pridajte kukuričnú múku (namleté na veľmi jemné zrná) a pomaly miešajte kým nedosiahnete homogénnu hmotu,  aby sa zrná kukuričnej múky nezlepili. Za pomalého miešaia varíme 10 minút. Ak ste použili domácu smotanu, tak časom sa na povrchu banošu vyzráža tuk. Nakoniec pridajte soľ a  všetko dôkladne premiešajte.

Medzitým vysypte oškvarky na panvicu a upražte ich. Pre lepšiu chuťmôžu byť oškvarky aj s kúskami mäsa. Pražte dovtedy, kým nebude mäso na oškvarkoch dostatočne prepečené .

Opražené oškvarky dáme na stôl.

Zakarpatská kuchyňa môže mať aj svoje špecifiká. Huculovia pri príprave banoša doňho často pridávali aj iné prísady, ktoré mali práve k dispozícii, obyčajte to boli hríby a stále dostupný ovčí syr.

Aby sa zvýraznila chuť hríbov, pridajte do nich smotany, poprípade pridať aj syr. Banoš so syrom je vynikajúcou gastronomickou kombináciou a je súčasťou Huculskej kuchyne

Ak sa rozhodnete pripraviť Zakarpatský banoš, potom všetky ingrediencie, ktoré potrebujete : mlieko, kyslá smotana, kukuričné múka, bryndza a huby by mali pochádzať zo Zakarpatia.


Zdroj informácií: Tourinform Zakarpattya



Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Diskusia k článku

Pridať príspevok

K tomuto článku ešte nie sú pridané žiadne príspevky
Pridať príspevok
Meno *:
Váš email: *
Text *:




 
<<  5/5 


ENPI
EU

Táto webová stránka vznikla s finančnou podporou Európskej únie

 





© Copyright 2013 www.ukrajina.sk | Tvorba web stránok od GRANDIOSOFT