Musíte vedieť, že pravý Bograč-guľáš sa varý v liatinovom kotlíku, na otvorenom ohni, aby dobre prevoňal dymom a mäso bolo mäkké.
Aby mal Bograč - guľaš dobrú chuť a aby bolo mäso mäkké, musí sa variť 4-6 hodín. Červená a biela paprika dáva guľášu vôňu a chuť. Bograč - guľáš má neprekonateľnú chuť a obsahuje rôzne druhy mäsa.
Je dôležité udržať rovnováhu chutí : sladké, ostré, pikantné, slané. Nemal by byť mastný, ale kombináciu chutí dosiahneme zložením použitého mäsa.
Recept na Bograč - zoznam základných surovín. Pamätajte však, že z historického hľadiska ide o pokrm pastierov, ktorí sa presúvali z miesta na miesto.
Zloženie ingrediencii na varenie Bograč - guľášu:
Zakarpatská kuchyňa. Bograč - guľáš recept na varenie:
Ako sme napísali vyššie, skutočný Bograč - guláš je varený v kotlíku. Vezmite si kotol a ohrejte ho. Údenú slaninu nakrájame na kocky a smažíme ju do zlatista. Potom ju vyberieme z kotlíka, tradične to robíme s drevenou lyžicou a dáme ju do samostatného taniera. Počas vyprážania slaniny nakrájame na drobno cibuľu a pridáme ju do kotlíka , spražíme ju a pridáme trochu vody, čo vedie k zníženiu teploty. Pridáme papriku, premiešame a postupne vkladáme kúsky mäsa (kocky o rozmeroch cca 3 cm). Všetko dobre niekoľko minút premiešame a znova pridáme vodu, ale len trochu, aby sa mäso uvarilo v pare, pridáme soľ, korenie a bobkový list. Cesnak nie je mletý, ale je nakrájaný a pridávame ho nakoniec. Toto je presne to čo zachováva jeho vôňu a chuť. Pridajte vody v takom množstve, aby sa mohlo mäso variť . V kotlíku by nemalo byť veľa vody. Pamätajte, je to guláš, nie polievka ! V poslednej polhodine guľáš varíme na miernom ohni, kotlík môžete podľa potreby dvihnúť vyššie alebo ho dať nižšie.
Zakarpatská kuchyňa má svoje vlastné pravidlá a tajomstvá dobrého Boograča, ktoré by ste mali poznať :
- Toto jedlo je chutnejšie ak po uvarení trocha postojí
- Nezabudnite, že tradičný Bograč sa naberá drevenou varechou
- Ak guľáš nie je pikantný, potom to nie je Bograč, pravý bograč musí byť pikantný
- Neľutujte mäso, v Bograč - guľaši by ho malo byť veľa