logo
logo
logo
Hlavné menu
+
+
Váš prvý krok pred vstupom
na ukrajinský trh.
SK UA EN DE


 

 

 

 


<<  5/6 >>

Bograč - guľáš

22.8.2018 11:39 | Tourinform Zakarpattya

бограч

Musíte vedieť, že pravý Bograč-guľáš sa varí v liatinovom kotlíku, na otvorenom ohni, aby dobre prevoňal dymom a mäso bolo mäkké.

Aby mal Bograč - guľaš dobrú chuť a aby bolo mäso mäkké, musí sa variť 4-6 hodín. Červená a biela paprika dáva guľášu vôňu a chuť. Bograč - guľáš má  neprekonateľnú chuť a obsahuje rôzne druhy mäsa.

Je dôležité udržať rovnováhu chutí : sladké, ostré, pikantné, slané. Nemal by byť mastný, ale kombináciu chutí dosiahneme zložením použitého mäsa.

Recept na Bograč - zoznam základných surovín. Pamätajte však, že z historického hľadiska ide o pokrm pastierov, ktorí sa presúvali z miesta na miesto.

Zloženie ingrediencii  na varenie Bograč - guľášu:

  • údená slanina - 150 g,
  • 3 kg mäsa (rôzne druhy)
  • zemiaky - 1 kg,
  • cibuľa - 2 ks,
  • mrkva - 2 ks,
  • korenie,
  • cesnak - 2 strúčiky,
  • čierne korenie
  • ¼ lyžičky bobkový list,
  • petržlen čerstvý - 2 ks,
  • jeden struk horkej papriky,

 

Zakarpatská kuchyňa. Bograč - guľáš recept na varenie:
Ako sme napísali vyššie, skutočný Bograč - guláš je varený v kotlíku. Vezmite si kotol a ohrejte ho. Údenú slaninu nakrájame na kocky a smažíme ju do zlatista. Potom ju vyberieme z kotlíka, tradične to robíme s drevenou lyžicou a dáme ju do samostatného taniera. Počas vyprážania slaniny nakrájame na drobno cibuľu a pridáme ju do kotlíka , spražíme ju a pridáme trochu vody, čo vedie  k zníženiu teploty. Pridáme papriku, premiešame  a postupne vkladáme   kúsky mäsa (kocky o rozmeroch cca 3 cm). Všetko dobre niekoľko minút premiešame a znova pridáme vodu, ale len trochu, aby sa mäso uvarilo v pare, pridáme soľ, korenie a bobkový list. Cesnak nie je mletý, ale je nakrájaný a pridávame ho nakoniec. Toto je presne to čo zachováva jeho vôňu a chuť. Pridajte vody v takom množstve, aby sa mohlo mäso variť . V kotlíku by nemalo byť veľa vody. Pamätajte, je to guláš, nie polievka ! V poslednej polhodine guľáš varíme na miernom ohni, kotlík môžete podľa potreby dvihnúť vyššie alebo ho dať nižšie.

бограч гуляш

 

Zakarpatská kuchyňa má svoje vlastné pravidlá a tajomstvá dobrého Boograča, ktoré by ste mali poznať :

- Toto jedlo je chutnejšie ak po uvarení trocha postojí

- Nezabudnite, že tradičný Bograč sa naberá drevenou varechou

- Ak guľáš nie je pikantný, potom to nie je Bograč, pravý bograč musí byť pikantný

- Neľutujte mäso, v Bograč - guľaši by ho malo byť veľa

Zdroj Informacií : Tourinform Zakarpattya


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Diskusia k článku

Pridať príspevok

K tomuto článku ešte nie sú pridané žiadne príspevky
Pridať príspevok
Meno *:
Váš email: *
Text *:




 
<<  5/6 >>




ENPI
EU

Táto webová stránka vznikla s finančnou podporou Európskej únie

 





© Copyright 2013 www.ukrajina.sk | Tvorba web stránok od GRANDIOSOFT