logo
logo
logo
Hlavné menu
+
+
Váš prvý krok pred vstupom
na ukrajinský trh.
SK UA EN DE


 
<<  2/5 >>

Baňki, zemiaky pečené na šporhelte

27.8.2018 14:21 | TourInform Zakarpattya

Jedno z najobľúbenejších jedál Zakarpatskej kuchyne, špeciálne pečené zemiaky, alebo ako hovoria na Zakarpatí - baňki (баньки), pečené na šporhelte (po Slovensky - sporáka).

Banki

V Zakarpatskej oblasti veľmi populárne jedlo, ktoré domáci nazývajú baňki (баньки), alebo jednoducho zemiaky pečené na šporhelte.

Čo potrebujete vedieť o baňkach? Veľmi dobre to vysvetlil Maxim Adamenko, riaditeľ Mukačevského Tourinfocentra, ktorý vám odporúča denné výlety po Mukačeve :

Kto vie čo sú to baňki? 
Sú to očistené "krumple" nakrájané na kolieska a pečené na platni šporheltu bez olaja! 
Vy neviete čo znamená "krumple", "šporhelt", "olaj"? 
Ak to neviete - dozviete sa to pri svojom pobyte v Zakarpatí!

Skúsme trocha vysvetliť Zakarpatský slovník:

  •  baňki (баньки) - zemiak pečený na liatinovej platni sporáka
  •  Onandžiti (Онанджити), zaonandžiti (заонанджити ) - čo treba robiť
  •  Špor (шпор) - liatinový povrch (platňa) sporáka na ktorom sa obvykle varí
  •  krumpli (крумплі) - zemiaky
  •  Olay (олай) - po domácki - olej

Je potrebné poznamenať, že v rôznych častiach Zakarpatskej oblasti má toto jedlo rôzne názvy, napríklad v Rachivskej oblasti ho nazývajú jednoducho "repa pečená na šporhelte" (репа печеная на шпоре).

Recept na tradičné pečené zemiaky, ktoré sa v Zakarpatskej oblasti nazývajú baňki, alebo "krumple na platni", je veľmi jednoduchý. Len mimochodom, toto jedlo patrí k TOP 10 najpopulárnejších jedál domácej kuchyne Zakarpatia, ako aj na zozname pokrmov nemastnej stravy.

Ako baňki pripraviť? Uvádzame tradičný spôsob prípravy:

Po prvé, na trhu kúpite domáce zemiaky. Je dôležité, aby boli domáce. Dobre ich umyje vodou a nakrájajte ich na plátky.

V ďalšom kroku poukladajte nakrájané kolieska zemiakov na liatinový povrch kachiel, ideálne je ak by boli kachle na drevo. Pozor! Povrch platne musí byť dobre zohriaty, ale nie rozpálený, pretože v opačnom prípade budú zemiakové krúžky na povrchu horieť, ale vo vnútri budú surové.

Ak nemáte kachle, môžete ich pripravovať aj na liatinovej platni, ktorá sa dá položiť na plynový sporák. Pozor, pečte bez oleja, do stupňa pripravenosti. Správne upečenie skontrolujete vidličkou - mäkkosť zemiakov a farbu, na povrchu sa objaví kôrka.

Banki

Ako baňki konzumovať?

Baňki je možné konzumovať okamžite po príprave, stačí ich nechať len trocha vychladnúť. Ale na obohatenie ich chuti Vám odporúčame ku konzumácii aj tieto možné prílohy:

  • dusená cibuľa so slaninou
  • syr (samozrejme z ovčieho mlieka)
  • marinované huby

Pridajte a kombinujte ich podľa vlastného vkusu. Odporúčame zapíjať pohárom dobrého Zakarpatského vína.

Baňki odporúčame konzumovať okamžite, kým sú teplé. Dodatočne zohrievané už neprinesú takú lahodnú chuť a vôňu.

 

Zdroj informácií:TourinformZakarpattya



Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Diskusia k článku

Pridať príspevok

K tomuto článku ešte nie sú pridané žiadne príspevky
Pridať príspevok
Meno *:
Váš email: *
Text *:




 
<<  2/5 >>


ENPI
EU

Táto webová stránka vznikla s finančnou podporou Európskej únie

 





© Copyright 2013 www.ukrajina.sk | Tvorba web stránok od GRANDIOSOFT