logo
logo
logo
Hlavné menu
+
+
Váš prvý krok pred vstupom
na ukrajinský trh.
SK UA EN DE


 

 

 

 


<<  4/6 >>

Jedlé Gaštany

23.8.2018 10:51 | Tourinform Zakarpattya

 Čo kúpiť a ochutnať pri plánovaní pobytu v Karpatoch a Zakarpatií v mesiaci október? Skúste jedlé gaštany, ktoré sa v tomto období objavujú na trhoch a ktoré dopĺňajú Zakarpatskú kuchyňu.

V Európe sa na vianočných a novoročných trhoch už tradične ponúkajú pečené gaštany, ktoré sa stali takým symbolom sviatkov.

Málo kto z návštevníkov Zakarpatia vie, že v mnohých mestách a v ich okolí je množstvo gaštanových sadov. V októbri obvykle začína sezóna ich zberu. Bohužiaľ, jedlé gaštany sa nedajú skladovať, a za pár týždňov začnú schnúť a kaziť sa. Ale viacerí ich spracujú (varia, smažia) alebo ich zmrazia a potom ich môžu konzumovať vtedy keď na nich dostanú chuť.

Skôr, ako začnete variť alebo piecť jedlé gaštany, odstráňte z nich kôru/šupku. Budú skôr pripomínať zemiaky v "uniformách", no pri konzumovaní budú mať orehovo - sladkastú chuť. Gaštany sú veľmi kalorické a výživné. Tí, ktorí ich konzumujú, na jednej strane zaženú svoj hlad ale zároveň si vychutnávajú ich lahodnú chuť.

Technológiou prípravy jedlých gaštanov sa v Zakarpatskej gastronómii venuje len málo profesionálov, no na druhej strane má každá Zakarpatská rodina svoj zaručený recept na ich prípravu.

 

 Zakarpatská kuchyňa: varené gaštany

Pred varením je potrebné gaštany najsôr umyť, odporúča sa mierne narezať kôru/šupku (ale pre niekoho môže byť nevýhodou to, že vnútrajšok gaštanu sa môže zafarbiť gaštanovou farbou z kôry).

Ak už máme gaštany umyté a narezané, zalejeme ich studenou vodou a varíme ich dovtedy, kým kôra/šupka nezmäkne, približne to trvá 20 minút. Po uvarení vodu zlejeme a na hrniec s uvarenými gaštanmi dáme pokrievku, tak aby sme ho úplne uzavreli. Takto necháme gaštany odstáť približne 5 minút.

Pred jedením odstránime z gaštanov kôru a môžeme vychutnať ich lahodnú chuť. Varené gaštany sú najchutnejšie vtedy ak ich konzumujeme teplé.

  Закарпатська кухня

 Zakarpatská kuchyňa: pečené gaštany

Recept na prípravu pečených gaštanov je veľmi jednoduchý. Gaštany sa najskôr očistia. Následne sa do kôry/šupky v spodnej alebo bočnej strane urobí mierny rez v tvare písmena X.

Закарпатська кухня

Prečo je to narezanie do X dôležité? Ak neprerežete kôru/šupku, gaštan by mohol pri príprave explodovať. Rez by sa preto mal robiť pri pečení aj pri varení. Ďalším dôležitým pravidlom je, že pri príprave gaštanov nikdy nepoužívame nádoby z teflónu. Aby sa gaštany nevysušili, môžete ich prekryť navlhčenou papierovou alebo plátenou utierkou. Prekryté gaštany pečieme približne 20-30 minút. Pri pečení je nutné gaštany niekoľko krát pomiešať. Ak sa počas pečenia z utierky vyparí voda, je potrebné ju znova navlhčiť. Ak sa gaštanová kôra láme a dá sa ľahko odstrániť, znamená to, že gastany sú upečené a môžu sa konzumovať.

Samozrejme, pri príprave gaštanov sa môžete riadiť svojim vlastným receptom. Niektorí z gaštanov robia gaštanové piré, ale to už je iný príbeh.

Zdroj: Tourinform Zakarpattya

 



Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Diskusia k článku

Pridať príspevok

K tomuto článku ešte nie sú pridané žiadne príspevky
Pridať príspevok
Meno *:
Váš email: *
Text *:




 
<<  4/6 >>




ENPI
EU

Táto webová stránka vznikla s finančnou podporou Európskej únie

 





© Copyright 2013 www.ukrajina.sk | Tvorba web stránok od GRANDIOSOFT