logo
logo
logo
Hlavné menu
+
+
Váš prvý krok pred vstupom
na ukrajinský trh.
SK UA EN DE




 

 

   Bratislava / Братіслава

            Київ / Kyjev

 

 

bank-ua.com

 

 

bank-ua.com

 

 

<<  3/31 >>

Unikátne syry Zakarpatia, ktoré stoja za povšimnutie

8.9.2017   11:18

 

syr Zakarpatie

Ak sa vydáte na dovolenku do Zakarpatia, naplánujte si návštevu unikátnych fariem, na ktorých sa môžete porozprávať nielen s miestnymi obyvateľmi a vidieť ich spôsob života, ale zároveň môžete ochutnať a prípadne kúpiť si syr.

Tento zoznam nie je úplný, bude sa postupne dopĺňať po návšteve ďalších výrobcov syra.

Pri plánovaní návštevy na Zakarpatí si naplánujte návšteju jedinečných mliekarní v ukrajinských Karpatoch, ktoré vyrábajú syry z kravského, kozieho, ovšieho, poprípade byvolieho mlieka.

  1. Výrobca syra Selika (Селиська сироварня) - syry z kravského mlieka

Unikátny je nielen produkt, ale aj skutočnosť, že syr sa vyrába z ekologicky čistého Podkarpatského mlieka na švajčiarskych technológiach bez prísad a konzervačných látok. Počas prehliadky môžete vidieť nielen výrobu, ale aj celú súčasnú produkciu výrobcu.

selyska mliečny

Vyrábajú sa tri druhy syrov:  syr "Seliský (Селиський)"  sa radí do kategórie polotvrdých syrov,  syr "Chust (Хуст)" sa radí do kategórie mäkkých syrov a syr "Narcis Karpát (Нарцис Карпат)",  ktorý je polotvdý syr.

Farma sa nachádza medzi obcami Liiča (Липча) a obce Nižné Selište (Нижнє Селище). Kravy sa na pasú na pasienkoch od mája do októbra.

Poznámka: návštevu syrárne je potrebné objednať dopredu.

Kontaktný telefón: +38 (03142) 7-51-88

Podrobné informácie na internetových stránkach: Seliska syráreň (v Ukrajinskom jazyku)

  1.  Tradičné syry Chustskej oblasti (Традиційна Бринза Хустщини) - syry z ovčieho mlieka

Výrobou syrov sa zapodieva "Associácia ovčiarov Chustskej oblasti" - je jediné profesijné združenie chovateľov oviec, ktoré bolo vytvorené špeciálne na základe inidiatívy výrobcov bez vládnej podpory a dotácie.

Poznámka: Výroba syru je sezónnou záležitosťou. Navštíviť miestnu výrobu syrov je možné v letnom období, po predošlom objednaní sa.

syr

Syr je vyrobený z plnotučného ovčieho mlieka (minimálne 80%), zvyšok tvorí kozie mlieko.

Čo je dôležité! Každý, kto si kúpy syr vyrobený "Associáciou ovčiarov Chustskej oblasti" podporuje iniciatívu zameranú na zachovanie tradície chovu oviec v Chustskej oblasti.

Kde si môžete kúpiť syr? Telefonická objednávka na telefónnom čísle +38 - 067 386 51 09. Syr je možné zaslať prostredníctvom "Novej pošty"

Podrobné informácie na internetových stránkach: Tradičné syry Chustskej oblasti  (v Ukrajinskom jazyku)

  1. Eko farma "Zelený háj" (Еко ферма “Зелений гай”) - syry z kolieho mlieka

Na farme "Zelený háj" chovajú tri kravy plemena "Karpatská bura" (Карпатська Бура) na zabezpečenie mlieka pre vlastnú potrebu farmy - ľúdí a ošípaných. Pre potreby výroby syrov chovajú na farme "Zelený háj"  20 kôz, predovšetkým alpské plemená a dvoch capov.

kozí syr

Na okraj je treba poukázať na syry tipu "Brie". Na farme "Zelený háj" získavajú mlieko z kôz pasúcich sa ekologicky čistých lúkach a pasienkoch v okolí farmy. Pri svojej návšteve môžete vidieť ako sa vyráby domáci syr z kozieho mlieka.

Poznámka: aby bolo možné pre návštevníkov pripraviť ochutnávku domáceho jedla: kozí syr, klobásy, slaninu, údené, je potrebné návštevu dopredu objednať

Adresa: Nižné Selnice, Chustský okres, Zakarpatská oblasť (с. Нижнє Селище, Хустський район, Закарпатська обл).

Kontaktný telefón: +38 097 23 52 916

Podrobné informácie na internetových stránkach: Eko Farma "Zelený háj" (v Ukrajinskom jazyku)

  1. Byvolia farma (Ферма буйволів) - syry z byvolieho mlieka

Ak chcete vedieť, ako chutí skutočná mozzarella, potom ste na správnom miestne. Môžete vidieť, ako sa syr mozzarella vyrába  - vyrába sa z byvolieho mlieka.

byvol

Degustačná miestnosť je otvorená denne, ale bolo by vhodné objednať sa dopredu a dohodnúť si čas návštevy, ktorý je najvhodnejší na ukážku rôznych spôsobov výroby syra a ukážku starostlivosti byvola. Syr pri svojej návšteve môžete nielen ochutnať, ale si ho môžete aj kúpiť.

syr bayvoly

Na degustáciu vám ponúkame: tvrdý syr (z byvolieho mlieka), tavený syr, mozzarellu (z byvolieho mlieka), byvolie mlieko, maslo z byvolieho mlieka,  syr Panir, ale taktiež aj ovčí syr , bryndzu a rukotu. Pri objednáývke degustácie si môžete vybrať druhy syrov, ktoré chcete ochutnať.

Adresa: Zakarpatie Vynohradiv okres, obec Oleshnyk (Закарпаття, Виноградівський район, село Олешник)

Telefón:+38 068 023 56 40

Podrobné informácie na internetovej stránke:  Podkarpatská byvolia farme (v Ukrajinskom jazyku)

  1. Perečínska syráreň (Перечинська мануфактура ) - syry z kravského mlieka

Pri výrobe syrov veľmi záleží na kvalite mlieka, lebo len z neho sa dajú vyrábyť najkvalitnejšie syry. Napríklad zo srvátky, ktorá ostane z výroby syrov vyrábajú v "Perečínskej syrárni" syr ricota.

Degustačná doska ponúkaná počas ochutnávky obsahuje 7 druhov syrov: Rikota, Kamember,  Mladý čerstvý syr - poloninský s čiernym korením, poloninský bez čierneho korenia, Perečínsky (odležaný 2 mesiace), mladý Perečínsky syr s pažítkou a syr tipu kačota.

Adresa:, Perečin, ulica Užanská 30/14 P (Перечин, вул. Ужанська 30/14 П)

Telefón: +380952247354

Podrobné informácie na internetovej stránke: Perečínska syráreň (v Ukrajinskom jazyku)

Pri plánovní návšev v syrárňach si nechajte dostatočnú časovú rezervu, pretože dĺžka návštevy sa pohybuje v rozsahu 40 až 60 minút, v závislosti na farme!

 

Zdroj: Tour Inform Zakarpattya



Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Diskusia k článku
Pridať príspevok

K tomuto článku ešte nie sú pridané žiadne príspevky
Pridať príspevok
Meno *:
Váš email: *
Text *:

Ochrana proti spamu: *
grandiocaptcha

Opíšte znaky z obrázku do tohto poľa



 
<<  3/31 >>



ENPI
EU

Táto webová stránka vznikla s finančnou podporou Európskej únie

 





© Copyright 2013 www.ukrajina.sk | Tvorba web stránok od GRANDIOSOFT

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
SÚHLASÍM